Ryzobakterie sprzyjające wzrostowi roślin
z ang. Plant Growth Promoting rhizobacteria - w skrócie (PGPR)
Milton Schroth światowej sławy Profesor Uniwersytetu Kalifornijskiego i Profesor Joseph W. Kloepper z Uniwersytetu Auburn z Alabamy, obaj wybitni naukowcy z zakresu patologii roślin już w 1978 roku opisali PGPR jako naturalnie występujące bakterie glebowe, które mają zdolność kolonizacji korzeni i znacznej stymulacji wzrostu roślin. PGPR poprawiają stan fizjologiczny roślin poprzez m.in. uwalnianie korzystnych związków organicznych.
Bakterie z rodzaju Bacillus subtilis - ryzobakterie sprzyjające wzrostowi roślin
z ang. Plant Growth Promoting rhizobacteria - w skrócie (PGPR)
Milton Schroth światowej sławy Profesor Uniwersytetu Kalifornijskiego i Profesor Joseph W. Kloepper z Uniwersytetu Auburn z Alabamy, obaj wybitni naukowcy z zakresu patologii roślin już w 1978 roku opisali PGPR jako naturalnie występujące bakterie glebowe, które mają zdolność kolonizacji korzeni i znacznej stymulacji wzrostu roślin. PGPR poprawiają stan fizjologiczny roślin poprzez m.in. uwalnianie korzystnych związków organicznych.
PGPR (Bacillus subtilis) poprawiają wchłanianie minerałów o niskiej rozpuszczalności - makro i mikroelementów takich jak fosfor i cynk. Fosfor jest jednym ze składników, którego stężenie w roztworze glebowym jako rozpuszczalnego fosforanu jest bardzo niskie, a wiadomo, że jego rola jest szczególnie ważna dla wzrostu i rozwoju roślin.
Tak więc zasilanie roślin preparatami zawierającymi szczepy z rodzaju Bacillus subtilis poprawia przyswajalność przez rośliny składników mineralnych o niskiej rozpuszczalności, co znacznie zwiększa wzrost roślin.
Odpowiednie ilości pobierania fosforu przez rośliny dzięki obecności w glebie Bacillus subtilis prowadzą do:
- dobrego rozwoju systemu korzeniowego,
- zwiększonej wydajności korzeni,
- silniejszego naturalnego mechanizmu obronnego przed chorobami i szkodnikami,
- polepszenia jakości plonu,
- wcześniejszego i prawidłowego dojrzewania roślin.
Pobieranie cynku przy pomocy PGPR (Bacillus subtilis) może pokonać niedobór tego składnika w sposób ekonomiczny i organiczny.
Korzystne bakterie glebowe mają również bardzo ważne funkcje w łagodzeniu negatywnych skutków stresu glebowego dla roślin.
Oprócz stymulacji wzrostu roślin, bakterie z rodzaju Bacillus subtilis są zaangażowane w ochronę roślin przed atakami fitopatogenicznymi. Mechanizmy działania są różne: działają bezpośrednio poprzez hamowanie rozwoju chorób lub poprzez zakłócanie przekazywania infekcji z komórki do komórki bakterii chorobotwórczych.
Niektóre pożyteczne bakterie mają zdolność wytwarzania związków organicznych, takich jak poliaminy, wywierając przez to pozytywny wpływ na wzrost roślin, opóźnienie starzenia się oraz ochronę przed stresami abiotycznymi. Poliaminy to związki organiczne, które zawierają kilka aminokwasów. Dla Bacillus subtilis poliaminy służą jako cząsteczka sygnałowa dla ruchliwości bakteryjnej i tworzenia biofilmu.
Bakterie z rodzaju Bacillus subtilis wykazują szerokie spektrum ochrony roślin oraz wpływają na prawidłowe ukorzenianie się roślin, rozbudowę sytemu korzeniowego, zapewniając prawidłowy wzrost i rozwój roślin. Uważane są za mikroorganizmy bardzo ważne dla rolnictwa.
Sprawdź produkty w promocji z Bacillus subtilis z naszej oferty
Źródło:
Alina SO, Constantinscu F and Petruţa CC: Biodiversity of Bacillus subtilis group and beneficial traits of Bacillus species useful in plant protection. Romanian Bio-Technological Letters 2015; 20(5): 10737-10750
Kumar Mishra V., Kumar A. Plant growth promoting and phytostimulatory potential of Bacillus subtilisand Bacillus amyloliquefaciens. ARPN J. Agri. Biol. Sci., 7(7): 509-519 (2012)
Abaid-Ullah M., Hassan M.N., Jamil M., Brader G., Shah M.K.N., Sessitsch A., Hafeez F.Y. Plantgrowth promoting rhizobacteria: an alternate way to improve yield and quality of wheat (Triticumaestivum). Int. J. Agric. Biol., 17: 51-60 (2015)
Acuña J.J., Jonquera M.A., Martínez O.A., Menezes−Blackburn D., Fernández M.T., Marschner P., Greiner R., Mora M.L., Indole acetic acid and phytase activity produced by rhizosphere bacilli asaffected by pH and metals. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 11 (3): 1-12 (2011)
Vijayapriya M., Muthukkaruppan S.M. Isolation and screening of silicate solubilizing bacteria and itsbiocontrol nature against Pyricularia oryzae. Int. J. Recent Sci. Res., 4: 87-91 (2010)
Beegle D.B., Durst P.T. Managing Phosphorus for Crop Production. Agronomy Facts 13, p. 6 (2002)Porcel R., Zamarreño Á.M., García-Mina J.M. Aroca R. Involvement of plant endogenous ABA in Bacillus megaterium PGPR activity in tomato plants. BMC Plant Biology, 14:36 (2014)
Kumar P., Dubey R.C., Maheshwari D.K. Bacillus strains isolated from rhizosphere showed plant growth promoting and antagonistic activity against phytopathogens. Microbiol. Res., 167 (8): 493–499 (2012)
Ma A., Lv D., Zhuang X., Zhuang G. Quorum quenching in culturable phyllosphere bacteria fromtobacco. International Journal of Molecular Sciences, 14: 14607-14619 (2013)
Pandey S.P., Anade S.A.R., Agar P.K.N., Kumar N. Role of polyamines and ethylene as modulators ofplant senescence – A Review. J. Biosci., 25 (3): 291-299 (2000)
Ahmad P., Kumar A., Gupta A., Hu X., Hakeem K.R., Azooz M.M., Sharma S. Chapter 19. Polyamines: Role in Plants Under Abiotic Stress. In Crop Production for Agricultural Improvement,Ashraf et al. (eds.), ISBN: 978-94-007-4115-7 (2012)
Wortham B.W., Patel C.N., Oliveira M.A. Polyamines in bacteria: pleiotropic effects yet specific mechanisms. Adv. Exp. Med. Biol., 603: 106–115 (2007)
Kuznetsov V.V., Shevyakova N.I. Polyamines and stress tolerance of plants. Plant Stress, 1: 50-71 (2007)