Christopher Johns, australijski analityk badawczy wykazał, że w jednym gramie żyznej gleby mogą znajdować się setki milionów do miliardów mikrobów, a najliczniejszymi drobnoustrojami w glebie są bakterie, kolejno promieniowce, grzyby, glony, pierwotniaki i wirusy. Każda z tych grup ma inne cechy, które określają organizmy i różne funkcje w glebie, w której żyje. Ale to co jest najważniejsze to to, że organizmy te nie istnieją w izolacji; oddziałują na siebie, a te interakcje wpływają na płodność gleby, a co za tym idzie jakość i wielkość naszych plonów.
Zgodzę się z autorem powyższych badań, że lepsze zrozumienie mikrobiologii gleby jest niezbędne, jeśli produkcja rolna ma zaspokoić potrzeby rosnącej populacji światowej.
W wielu jeszcze regionach świata w tym również w Polsce, zdrowa populacja drobnoustrojów jest nadal zagrożona, a odsetek rolników stosujących środki wzbogacające glebę w mikroorganizmy jest wciąż niewielki, ale z własnego doświadczenia wiem, że to się pomału zmienia…
Społeczności drobnoustrojów glebowych stanowią podstawę produktywności wszystkich upraw rolniczych i są głównymi czynnikami napędzającymi procesy glebowe, takie jak obieg składników odżywczych i węgla, degradacja zanieczyszczeń i tłumienie chorób przenoszonych przez glebę.
Bakterie są organizmami, które mają tylko jedną komórkę i dlatego są mikroskopijne. W łyżeczce wilgotnej, żyznej gleby jest od 100 do miliarda bakterii, które rozkładają martwy materiał roślinny i odpady organiczne. W ten sposób bakterie uwalniają składniki odżywcze, do których inne organizmy nie mają dostępu, zmieniając je z niedostępnych na użyteczne. Proces ten jest niezbędny w cyklu udostępniania np. azotu.
Źródło: Christopher Johns, 2017. Living Soils: The Role of Microorganisms in Soil Health. Future Directions International Pty Ltd.80 Birdwood Parade, Dalkeith WA 6009,Australia.
Mikroorganizmy są ściśle zaangażowane w szereg korzystnych i istotnych powiązań z roślinami
…i o tym właśnie będą kolejne moje wpisy. Będziecie mogli śledzić życie konkretnych grup mikroorganizmów, szczepów bakterii, ich roli i działania w poszczególnych uprawach oraz ich niewiarygodnych zdolności ochrony roślin przed chorobami. Zapraszam 😊
SPRAWDŹ NASZE PRODUKTY