Myślę, że nie ma osoby, wśród miłośników uprawy kwiatów, warzyw czy owoców, której ulubione rośliny nie zwiędły lub chociaż nie wykazywały oznak więdnięcia. Niestety, każdy miłośnik ogrodnictwa w mniejszym lub większym stopniu boryka się z tym problemem. I wtedy zaczynamy zadawać sobie pytania… Za mało podlewam? … i zaczynamy przesadzać z podlewaniem, przelewając rośliny. Za mało nawozów? ….. i kupujemy kilogramy sztucznych nawozów, sypiemy, sypiemy i sypiemy…. bez efektu, a dlaczego?
Często więdnięcie nie jest przyczyną niedoboru wody czy składników mineralnych w glebie. Wręcz przeciwnie…. gleba może być odpowiednio uwodniona, bogata w składniki mineralne, ale roślina nie może pobierać wody z otoczenia, mimo że ona się tam znajduje. Dzieje się tak wówczas, gdy w podłożu jest zbyt wiele składników mineralnych na skutek przenawożenia lub zanieczyszczenia.
Na glebach nadmiernie zasolonych dochodzi do zakłócenia gospodarki wodnej roślin. Z gleby zasolonej roślinom jest trudno pobierać wodę i składniki mineralne, mimo iż te składniki w glebie się znajdują. Powstaje wtedy stres oksydacyjny, czyli tzw. susza fizjologiczna, która skutkuje brunatnieniem, zasychaniem i przedwczesnym opadaniem liści. Prowadzi również do obniżenia zdolności kiełkowania, asymilacji dwutlenku węgla, a w rezultacie do obniżenia zawartości chlorofilu w liściach i zahamowania wzrostu roślin.
Jeżeli sytuacja ta jest przejściowa, roślina może przetrwać takie warunki i po rozcieńczeniu „roztworu glebowego” uzupełnić niedobór wody, jednak gdy trwa to zbyt długo, skutki suszy fizjologicznej są nieodwracalne i roślina umiera.
Aby zapobiec nadmiernemu zasoleniu gleby należy przede wszystkim w racjonalny sposób stosować nawożenie mineralne oraz koniecznie zwiększyć zawartość materii organicznej. Do zalecanych nawozów organicznych możemy zaliczyć kompost, obornik i preparaty zawierające pożyteczne mikroorganizmy takie jak Fortelitic i MrGreen Agro i Ogród.
Zapraszam i zachęcam do zadawania pytań na temat tego artykułu, bądź na inne interesujące Was tematy. Postaram się na wszystkie odpowiedzieć.
W kolejnych artykułach przedstawię badania na temat działania mikroorganizmów w uprawach konkretnych gatunków roślin uprawianych w warunkach normalnych oraz w warunkach suszy fizjologicznej (stresu solnego).